ردکردن این

کلاژن

کلاژن یک اسید آمینه با زنجیره بلند و فراوانترین پروتئین در بدن است. از اسیدهای آمینهی منحصر به فردی مانند گلیسین، پرولین، هیدروکسی و آرژنین تشکیل شده و در طبیعت منحصراً در بافت حیوانی، به خصوص استخوانها و بافت همبند یافت میشود. مسئول خاصیت ارتجاعی پوست و قدرت مو و ثبات بافت همبند است. در واقع، پروتئین کلاژن تا ۳۰ درصد از کل پروتئین بدن و ۷۰ درصد از پروتئین پوست را میسازد! تولید کلاژن طبیعی بدن با افزایش سن کاهش مییابد و بسیاری از عوامل مانند سبک زندگی مدرن )مانند استرس، رژیم غذایی نامناسب، عدم تعادل سلامت روده، و غیره( میتواند توانایی بدن در ساخت کلاژن را کاهش دهد.

تنوع کلاژن

حداقل 13 نوع کلاژن در انسان شناسایی شدهاند که هر کدام در بافت خاصی وجود دارند .تنوع این کلاژنها به دلیل تفاوت در ماهیت پلی پپتیدهای تشکیل دهنده آنهاست. از کنار هم قرار گرفتن مارپیچهای کلاژن رشتههای کلاژن بوجود میآیند .نحوه قرار گرفتن مارپیچها طوری است که انتهای مولکولهای مجاور روی هم قرار میگیرند. این نحوه قرار گیری باعث میشود که رشتههای کلاژن قابلیت کشش زیادی داشته باشند. دسته های متراکم این رشته که در تاندون وجود دارند با قابلیت کشش خود میتوانند نیروهای زیادی را تحمل کنند.

ساختار کلاژن

سه پلی پپتید مجزا به نام زنجیرههای آلفا که تروپوکلاژن نامیده میشوند در ساختار کلاژن شرکت دارند . کلاژن شامل 35 درصد گلیسین ، 11 درصد آلانین ، 12 درصد پرولین و هیدروکسی پرولین و یک اسید آمینه غیر استاندارد است. محصول غذایی ژلاتین که از کلاژن مشتق میشود دارای ارزش غذایی کمی به عنوان یک پروتئین است. زیرا از اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز در رژیم غذایی ، فوقالعاده ضعیف میباشد. ریشههای اسید آمینه پرولین امکان پیچش تیز مارپیچ کلاژن را فراهم میآورد. توالی اسید آمینه و ساختمان چهارم ابر مارپیچی کلاژن، بسته بندی بسیار نزدیک سه رشته پلی پپتید را ممکن میسازد.

معروفترین انواع کلاژن

کلاژن نوع I : این نوع کلاژن در استخوان و وََتر وجود دارد و از تعداد زیادی دسته های فیبری ساخته شده است که به صورت امواج دریا قرار دارند.

کلاژن نوع II : که در غضروف، شفاف دیده میشود به شکل فیبریل است .

کلاژن نوع III : همان رشته شبکهای است که در غشای پایه دیده میشود این نوع کلاژن از فیبرهای واحد ساخته شده است.

کلاژنهای نوع V,IV : به صورت فیبریل نبوده و احتمالا غیر پلیمریزه هستند. کلاژن نوع IV در غشای پایه ونوع V در جدار رگهای خونی جنین یافت میشود.

٢ نوع اصلی تایپ های کلاژن تایپ 1 و 3 هستند:

تایپ1 کلاژن که ٨٠ درصد از کل کلاژن را در پوست انسان تشكیل می دهد، در سراسر کل دِِرمیس وجود دارد و به آن استحكام کششی می بخشد.

تایپ٣ کلاژن تقریبأ 15 درصد از کلاژن لایه دِِرمال را تشكیل داده است و به طور عمده در غلاف دِِرمیس قرار گرفته، از جمله غشای زیرین اِِپیدرمال که در آن نقش مهمی در اتصال اپیدرم به درمیس را دارد.

تایپ٣ کلاژن همچنین در سایر نواحی درمیس پیدا می شود، جایی که به تایپ ١ کلاژن نزدیك است.

مواد کلاژن ساز:

 در حدود سن 25 سالگی، تولید کلاژن به طور طبیعی کاهش یافته، و کیفیت کلاژن نیز به خوبی سال قبل نیست اما خبر خوب این است که علاوه بر محصولات موضعی و درمان، مواد غذایی بهترین راه طبیعی برای افزایش کلاژن در پوست می باشد تحریک کلاژن سازی با استفاده از محصولات موضعی در خانه و انتخاب شیوه زندگی مناسب کمک می کند تا پوست قدرت، استقامت و حجم خود را حفظ کند در این مقاله بهترین غذاها برای بازگرداندن، بازسازی و تعمیر کلاژن آسیب دیده برای جوان سازی پوست و ضد پیری بیان می شود.

1.سیر

یکی از بهترین منابع تولید گوگرد، که برای تولید کلاژن در بدن لازم است. سیر همچنین اسید لیپوئیک و تورین دارد که به بازسازی الیاف کلاژن آسیب دیده کمک می کند.

2.صدف

صدف طبیعی منابع غنی از روی یک عنصر ضروری برای روند کلاژن سازی است. همچنین مملو از ویتامین ها و مواد معدنی از جمله آهن و ویتامین B12 می باشد. صدف یک گزینه کم کالری است و یک لیست طولانی از فواید سلامتی دارد.

3.چای سفید

از ساختار کلاژن پشتیبانی می کند با توجه به تحقیقات انجام شده توسط دانشگاه کینگستون چای سفید ممکن است از پروتئین های ساختاری پوست خصوصاً کلاژن محافظت نماید. اعتقاد بر این است چای سفید از فعالیت آنزیمِ تجزیه کلاژن، خطوط و چین و چروک جلوگیری می کند.

4.مرکبات

مطالعات نشان می دهد که میوه های خانواده مرکبات مانند پرتقال، لیمو، گریپ فروت که سرشار از ویتامین C هستند توانایی در کمک به آمینو اسیدهای لیزین و پرولین برای تبدیل شدن به کلاژن را دارند. آنتی اکسیدان ویتامین C همچنین در کمک به خنثی کردن رادیکال های آزاد که سبب شکستن کلاژن و الاستین در پوست است بسیار مهم می باشند.

5.پروتئین

علاوه بر اینکه شما باید نیاز روزانه پروتئین را مصرف کنید، سفیده تخم مرغ هر دو لیزین و پرولین را دارا می باشد بنابراین اضافه کردن سفیده تخم مرغ به رژیم غذایی خود می تواند از تولید طبیعی کلاژن در بدن حمایت کند و برای کسانی که رژیم گیاهی دارند و ترکیب محصولات حیوانی مانند تخم مرغ و یا گوشت بدون چربی را دوست ندارند، آجیل بخصوص بادام زمینی دارای پروتئین لیزین است.

6.سبزیجات نارنجی

(بازگرداندن و بازسازی) – سبزیجات نارنجی رنگ مانند هویج و سیب زمینی شیرین سرشار از ویتامین A هستند و سبب بازیابی و بازسازی کلاژن آسیب دیده می شوند.

7.انواع توت ها

(دفع آسیب) – تمشک و انواع توت ها رادیکال های آزاد تمیز کرده و سطح کلاژن را افزایش می دهند.

8.سویا

(بلوک کننده پیری) – سویا، منابع شیر سویا، پنیر یا پنیر سویا دارای جنیستین ( هورمون گیاهی است با خاصیت آنتی اکسیدان) که باعث تولید کلاژن شده و به جلوگیری از آنزیم هایی، مانند MMP ها کمک   می کند و از پیری پوست جلوگیری می نماید.

9.ماهی

(ایجاد سلول های قوی تر)  – ماهی مانند ماهی تن و ماهی قزل آلا دارای اسید چرب امگا 3 است. از آنجایی که سلول های پوست توسط یک غشاء چرب محافظ احاطه شده است هنگامی که سلول ها سالم باشند قادر به حمایت از ساختار پوست می باشند.

10.سبزیجات قرمز رنگ

(حفاظت از آفتاب) – گوجه فرنگی، فلفل و چغندر حاوی لیکوپن آنتی اکسیدان است. لیکوپن به عنوان یک sunblock (ضد آفتاب) طبیعی عمل می کند و با افزایش سطح کلاژن از پوست در برابر آسیب محفاظت می کند.

11.سبزیجات سبز تیره

(برگردادن تولید کلاژن) – سبزیجات سبز تیره مانند اسفناج و کلم پیچ غنی از ویتامین C می باشد و  میتواند تولید کلاژن را برگردانند در محصولات موضعی، ویتامین C وجود دارد. و دارای خواص آنتی اکسیدانی است که سبب تثبیت آنزیم پیام رسان شکننده کلاژن می شود این نیز بدن را در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند و از ضعیف شدن کلاژن جلوگیری می کند.

مواد کلاژن ساز:

رشتههای کلاژن با مواد گوناگونی در هم میآمیزند. برای نمونه، کلاژن در استخوان با بلورهای کلسیم در هم میآمیزد و ساختار سختی میسازد. در نگاهی دقیقتر، استخوان مانند یک بتون مسلح به نظر میرسد که رشتههای کلاژن آن مانند میلگردهای فولادی بتون، درون سیمانی از بلورهای هیدروکسی آپاتیت OH(۶)۴PO(۱۰Ca(۲ و پروتئینهای نارشتهای از جمله اوستئوپونتین و اوستئوکلسین جای گرفته اند.

کلاژن در غضروف

در غضروفها، کلاژن در ماده زمینهای ژل مانندی قرار میگیرد. ماده زمینه غضروف ازمولکولهایی به نام پروتئوگلیکان (proteoglycan) تشکیل شده است. مولکولهای پروتئوگلیکان اسکلت پروتئینی میلهای شکلی دارند که شاخههای بسیاری از جنس کربوهیدرات به آن متصل هستند. زنجیرههای قندی پروتئوگلیکانها بارهای منفی فراوانی دارند و بنابراین ابر متراکمی از کاتیونها (مانند + Na) در پیرامون آنها شکل میگیرد .این ابر باعث میشود مقدار زیادی آب به ماده زمینه جذب شود و محیط ژل مانندی را فراهم کند که برای تحمل فشار بسیار مناسب است. 

رشتههای کلاژنی که در این محیط پرآب جای دارند باعث مقاومت چندسازه در برابر کشش میشوند. غضروف گوش خارجی نسبت به غضروف مفصل زانو به انعطافپذیری بیشتری نیاز دارد. رشتههای کشسانی در غضروف گوش وجود دارد که از پروتئینی به نام الاستین(elastin)ساخته شدهاند .

رشتههای الاستین در دیواره رگها و پوست نیز وجود دارند و به این چند سازهها خاصیت کشسانی میبخشند؛ بنابراین، پروتئینهای رشتهای کلاژن و الاستین با قرار گرفتن در ماده زمینهای گوناگون، چند سازههایی با ویژگیهای جادویی میآفرینند. البته، آرایش رشتههای پروتئینی نیز در تعیین ویژگیهای چند سازههای بدن مؤثر است. برای نمونه، در رباطها و زردپیها، رشتههای کلاژن با آرایش منظمی از درازا کنار یکدیگر ردیف شدهاند. این آرایش به دسته کردن چند ترکه چوب میماند که شکستن آنها را دشوار میسازد.

کلاژن در پوست و مو و ناخن:

با بالا رفتن سن لایه میانی پوست شروع به نازک شدن می کند و این نازک شدن عامل ایجاد چین و چروک است.کلاژن بخش اصلی ساختاری پوست است و 70% از وزن خشک اجزاء پوست را تشکیل می دهد و تحت عوامل درونی (کاهش تلومرها،جهش میتوکندری و ژنتیکی) و عوامل بیرونی(سیگار و…) تغییر می کند.

کلاژن باعث محکمتر و صافتر شدن پوست، کاهش سلولیت، و تاخیر در به وجود آمدن چین و چروک می شود. با افزایش سن تعداد و عرض باندهای فیبرهای کلاژن کم می شود. به صورت مکانیکی فیبرهای کلاژن با قطر کمتر ضعیف تر از فیبرهای ضخیم هستند. وجود کلاژن در فولیکول های مو باعث جلوگیری از ریزش آن و همچنین کاهش سفید شدن آن می گردد و وجود آن در ناخن از شکستگی و ورقه ورقه شدن ناخن جلوگیری می کند.

کلاژینو

کلاژینو تایپ 1 و 3 از کلاژن است که طی فرایندی از پوست ماهی تیلاپیا گرفته شده و به صورت پودر خوراکی توسط شرکت ویشارد تولید میشود. ویشارد یک شرکت فرانسوی با  بیش از 175 سال سابقه، پیشرو جهانی در زمینه تولید ژلاتین و پپتیدهای کلاژن است. این محصول کلاژینو  توسط کارخانه دراژه (واقع در استان یزد در جعبه های حاوی 30 ساشه 5 گرمی) بسته بندی و عرضه می گردد. کلاژینو قابل حل شدن در انواع نوشیدنی های (گرم و سرد) می باشد و باید در دمای زیر 30 درجه سانتیگراد در جای خشک و خنک نگهداری گردد .

تاریخ مصرف کلاژینو 5 سال می باشد. 

کلاژینو در موارد زیر تاثیر گذار می باشد:

1.پوست و مو:

همانطور که گفته شد پوست طی عوامل درونی و بیرونی و بالا رفتن سن سخت و شکننده شده و انعطاف پذیری خود را از دست می دهد. کلاژینو با آبرسانی به لایه های مختلف پوست باعث تاخیر در شکل گیری چین و چروک شده و از ریزش موی اضافی جلوگیری می کند.

2. مفاصل و ماهیچه ها:

کلاژن پروتئین اصلی تشکیل دهنده ماتریکس خارج سلولی در غضروف، رباط و استخوان هاست که در حفظ ساختار و استحکام آن ها بسیار حیاتی است. کلاژینو با حفاظت از روند تولید غضروف باعث حفاظت از مفاصل می شود و همچنین با افزایش جذب کلسیم از پوکی استخوان و دیگر صدمات وارده به مفاصل و رباط ها جلوگیری می کند.

3.کنترل وزن:

کلاژن باعث چربی سوزی نمی شوند ولی در مقابل ادعا می شود که مصرف آنها باعث ماهیچه سازی شده و این ماهیچه های تقویت شده چربی اضافی بدن را مصرف می کنند. به این ترتیب روند سوخت و ساز بدن تسریع می بخشد. همچنبن کلاژینو  بر تناسب اندام و فرم بدن تاثیر مثبت دارد  .

4.ورزش:

ورزش طولانی مدت باعث اکسیداسیون و از دست رفتن پروتـئین در عضلات می شود بنابرین در دسترس بودن اسید آمینه به مقدار کافی اطمینان از بازسازی بهینه عضلات را به همراه دارد .کلاژینو یک منبع حاوی اسید آمینه و پروتـئین منحصر به فرد است که به بازسازی توده عضلانی بعد از ورزش کمک می کند.

مصرف کلاژینو باعث بهبود شرایط چارچوب عضلانی بدن می شود و عملکرد ورزشکاران را با پشتیبانی از بازسازی و انقباض بهتر عضلات افزایش می دهد

نكاتی درخصوص کلاژینو:

1.مراحل جذب کلاژینو به چه صورت می باشد؟

    پروتیین ها هنگامی که وارد بدن می شوند تحت اثر گاستریک معده، پانکراس و سپس آنزیم های روده کوچک (تریپسین) قرار گرفته و سپس به شکل آمینواسید از طریق آنتروکویید (سلول پوششی روده) جذب  می شود.کلاژینو به دلیل وزن مولکولی پایینی که دارد(۲-۴ kda) سریع تر از سایر پروتیین ها جذب می شود. این امتیاز کلاژینو است که از آن در مقابل کلاژن های طبیعی (۲۰۰kda) استفاده می شود.

همانطور که در بالا اشاره شد پروتئین ها با وزن مولکولی بالا ابتدا تحت عمل هضم قرار گرفته ( تحت آنزیم ها قرار می گیرد) و سپس جذب می شوند ولی کلاژینو بدون این که این مرحله را طی کند (به دلیل وزن مولکولی پایین) مستقیمأ از روده کوچک جذب میشود.  از آن جا که کلاژن عمدتأ از ( گلیسین-پرولین و هیدروکسی پرولین )تشکیل شده است و هیدروکسی پرولین جزء یکی از غیر قابل هضم ترین آمینو اسید هاست، همچون دیگر پروتیین ها تحت آنزیم پروتعاز قرار میگیرد ولی به دلیل غیرقابل هضم بودن هیدروکسی پرولین و وزن مولکولی پایین کلاژینو، بخش عمده آن( %75) در خون باقی می ماند.

مصرف کلاژینو باعث بهبود شرایط چارچوب عضلانی بدن می شود و عملکرد ورزشکاران را با پشتیبانی از بازسازی و انقباض بهتر عضلات افزایش می دهد

2.آیا روغن های امگا 3-6 و9 که در ماهی یافت می شود در کلاژینو نیز وجود دارد؟

از آن جا که کلاژینو یک ترکیب خالص از پپتیدهای کلاژن ماهی است به همین دلیل عاری از هر گونه امگا۳   و 6 می باشد . و باید این نکته ذکر شود که ماهی هایی که حاوی روغن امگا ۳و۶ هستند در اعماق آب سرد دریا زندگی می کنند و حاوی چربی زیادی هستند از جمله سالمون. ولی طبق جدول غذایی ما کلاژینو عاری از هر گونه چربی است.

3. به طور معمول چه مقدار از کلاژن در روز به وسیله بدن جذب می شود؟

از آن جا که کلاژن در تمام قسمت های بدن موجود می باشد و میزان کمبود و جذب آن در بدن به موارد زیادی همچون سن، متابولیسم، اختلالات هورمونی ،زمان مصرف و وزن بستگی دارد نمی توان به صورت قطعی بیان کرد که بدن روزانه به چه مقدار کلاژن نیاز دارد اما طبق تحقیقات صورت گرفته افراد بعد از ۳۰ سالگی و تحت عوامل زیادی از جمله تغذیه نامناسب، استرس، عوامل محیطی و.. میزان کلاژن بدنشان به شدت کاهش و روند ساخت کلاژن در بدن مشکل می شود با توجه به این هر فرد روزانه به طور متوسط نیازمند مصرف ٥ گرم کلاژن می باشد که اگر در ابتدای صبح و با شکم خالی مصرف شود بیشترین میزان جذب را دارد.

۴. چه بیماری هایی می تواند از کلاژینو( از ماهی) به انسان انتقال پیدا کند؟

مواد خام ما از نوع خوراکی هستند که از پوست ماهی تهیه می گردد .منظور از خوراکی این است که توسط دامپزشکان کنترل شده و اجازه خوراکی به آن ها داده شده است. از آن جا که کلاژینو تحت اسید درمانی و استرلیزاسیون قرار می گیرد نمی تواند باعث انتقال بیماری شود وطبقOIE (سازمان جهانی سلامت حیوانات) این بیماریها در کلاژینو غیر فعال شده اند:

 .Epizootic heamatopoietic necrosus disease

 .Infection wuth aphanomyces invadans

.cepizootic ulcerative syndrome

.infection with gyroda ctylas salaris

.infection with hpr-deleted or hpro

.infectious salamon asaemia virusa

.infection haematopoietic necrosis

.koi herpesarirusvdisease

.red sea bream iridorival disease

.spring viramia of crap

 

٥. فرق کلاژن هیدرولیز شده با کلاژن پپتید در چیست؟

همه کلاژن های پپتید ، کلاژن های هیدرولیز شده اند ولی همه کلاژن های هیدرولیز شده ، کلاژن پپتید نیستند .در واقع کلمه پپتید اطلاعاتی درباره میزان هیدرولیز شدن را نشان می دهد.

کلاژن دی پپتید( ۲ آمینو اسید : خیلی هیدرولیز شده)

کلاژن پپتید( زنجیره حدود ۰٥ آمینو اسید > میزان بالا هیدرولیز) ژلاتین> ۰۰٩ آمینو اسید > درجه پایینی از هیدرولیز

۶ .میزان حاللیت کالژن در مایعات:

کلاژن در آب در دمای اتاق حل می شود. معمولا دمای توصیه شده حدود ۲۰ است. اگر نیاز به استفاده از آب سرد دارید بعد از حل کردن محصول به آن یخ اضافه کنید و جهت حلالیت بهتر ابتدا پودر کلاژن را ریخته و سپس به آن آب اضافه شود.

۷. برای حل کردن ٥ گرم کلاژن چه مقدار آب نیاز داریم؟

برای حل کردن ٥ گرم کلاژن می توان از ۰٥ تا ۲۰۰ میلی لیتر آب استفاده کرد ولی جهت حفظ طعم خوب و طبیعی ۱۰۰ میلی لیتر توصیه می شود.

8. بر اساس چه تستی کلاژینو "بیو اکتیو" است؟

ما بر اساس vitro-vivo و مطالعات بالینی کار را انجام می دهیم، که این یک روش رایج برای ارزیابی فعالیت های بیولوژیکی است. مطالعات بالینی آخرین مرحله این پروسه است .

مکانیسم اثر گذاری بستگی به توانایی جذب محصولات و خواص bioactive آن هاست. در واقع برای این که در پوست اکتیو باشند، ترکیبات غذایی باید توانایی رد شدن از روده و وارد شدن به چرخه خون را داشته باشند. این مرحله عامل محدود کننده اثر بخشی این ترکیبات در پوست است .بنابرین، قبل از حدس زدن درباره اثر بخشی کلاژن هیدرولیز شده بر روی پوست، مهم این است که نشان داده شود آیا کلاژن می تواند از روده جذب شود و علاوه بر این به چه فرم و چه میزانی.

محصول ما (کلاژینو) جذب شدنی و بیو اکتیو می باشد همانطور که فواید آن نشان داده شد .مطالعات بالینی اثر بخشی محصول کلاژینو را ارزیابی و نشان می دهد. این اثر بخشی امکان پذیر است چرا که کلاژن جذب شده و فواید بیولوژیکی را از خود نشان می دهد. در بروشور، نویسندگان می توانند این را ذکر کنند که از فواید مصرف خوراکی کلاژن این می باشد که فیبروبلاست را تحریک کرده تا سنتز کلاژن را افزایش دهد و با تولید آمینواسیدهایی که مختص کلاژن هستند ، عرضه آنتی اکسیدان و فواید ضد التهابی را نشان دهند.

10-با توجه به مقدار بالا کلاژن تیپ ۱3، و با چه مکانیسمی بدن، کلاژن را به محل مورد نیاز هدایت کرده و از رسوب آن جلوگیری می کند؟

متوجه خواهید شد که حد جذب هیدروکسی پرولین حتی با مصرف خوراکی 6/483 میلی گرم کلاژن هیدرولیز شده به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به دست نیامده است. این به این معنی است که برای یک انسان بالغ با وزن ۷۰ کیلوگرم با مصرف ۳۰ گرم پپتید کلاژن نیز به حد جذب هیدروکسی پرولین نمی رسیم. زمانی که جذب صورت می گیرد کلاژن وارد خون می شود که به مصرف بافت ها برسد. خاطر نشان میسازم که کلاژن در بسیاری از بافت ها موجود است. شکل زیر از نشریه ژاپنی نشان دهنده میزان ذخیره کلاژن در کبد، کلیه، طحال، غضروف ،استخوان سر ران، درشت نی، مغز، ماهیچه و پوست بعد از مصرف خوراکی و جذب کلاژن هیدرولیز شده است.

درصد های مربوط به اسید آمینه های موجود در کلاژینو:

۱:گلیسین: (20/9)

این اسید آمینه برای بسیاری از عملکردهای مختلف ماهیچهً ای و متابولیکی ضروری است. این ماده به شکستن و انتقال مواد مغذی از قبیل گِِلیکوژن و چربی برای استفاده توسط سلول ها به عنوان انرژی کمک می کند و در این فرایند ، از سیستم های قوی ایمنی، گوارش و عصبی پشتیبانی می کند. در بدن انسان ، گلیسین با غلطت های بالا در پوست، بافت های ارتباطی، مفاصل و بافت های ماهیچه ای یافت می شود. آمینواسید گلیسین که یکی از آمینواسیدهای کلیدی است برای ایجاد کلاژن و ژلاتین استفاده میشود.از گلیسین می توان برای کمک به کاهش علائم در افراد مبتلا به بیماریهایی از قبیل زخم معده ، آرتروز و .. استفاده کرد.

۲:پرولین: (12/6)

پرولین یک آلفا آمینو اسید که در سنتز پروتئین نقش دارد. یکرترکیب منحصر به فرد در ساختمان پروتئین هاست . با این که جزء آمینو اسید ها شناخته شده است ولی یک ایمونو اسید است.

3.گلوتامیک اسید: (11/6)

یکی از بیست آمینو اسید اصلی یاخته ها- L- گلوتامیک ممکن است به سلول های عصبی کمک کند.

4. هیدروکسی پرولین: (10/5)

پرولین یک ایمونو اسید است که جزء غیر فابل هضم ترین آمینو اسید هاست.

5. آرژنین :(8/9)

 اسید آمینه نیمه ضروری است که فرم L آن بسیار رایج است .L آرژنین در بدن به صورت کامل تولید نمی شود و برای این که بدن این آمینو اسید را به طور کامل در اختیار داشته باشد باید از منابع بیرونی تغذیه شود. آرژنین ماده اولیه گاز نیتریک اکسید هستد و به همین دلیل به عنوان داروی تقویت قوای جنسی به کار می رود و برای به انجام رسیدن بسیاری از پروسه های مربوط به فیزیولوژی عضلات ضروری است.

6. آلانین: (8/3)

یک نوع اسید آمینه است که در بدن تبدیل به قند ساده گلوکز برای تبدیل به انرژی و از بین بردن سموم اضافی از کبد می شود. آلانین از اسید آمینه های بلوک های سازنده پروتئین است و کلیدی برای ساختن عضلات قوی می باشد.آلانین همچنین باعث ترمیم سلول های آسیب دیده ایی که در فعالیت های هوازی از بین رفته اند   می شود. آلانین برای حفظ میزان متعادل قند و نیتروژن در بدن ضروری می باشد.

7. اسید آسپارتیک: (5/1)

این اسید آمینه همچنین به عنوان L-آسپارتات شناخته می شود. اسپارتیک برای کمک به ترویج متابولیسم قوی و گاهی اوقات برای درمان خستگی و افسردگی استفاده می شود. آسپارتیک اسید نقش مهمی در چرخه اسید سیتریک و یا چرخه کِِربس که در طی آن اسیدهای آمینه و بیوشیمیایی مانند آسپارژین، آرژنین ،لیزین، متونین و ایزو لوسین سنتز می شوند. همچنین نقش مهم برای رفع خستگی های مزمن و تولید انرژی سلولی دارد.

8. لیزین: (3/5)

 اسید آمینه ضروری است که باید از طریق غذا تامین شود. زیرا بدن قادر به ساخت میزان کافی از آن نیست .لیزین در فرایند اسید های چرب کمک می کند و برای رشد بسیار مهم است. این اسید آمینه به رشد و تقویت ماهیچه ها کمک می کند. همچنین در ساخت هورمونها، آنتی بادی ها و برخی از آنزیم های موجود در بدن نقش دارد. مصرف لیزین به همراه ویتامین c می تواند پلاک های ناشی از بیماری های قلبی و عروقی را در بزرگسالان کاهش دهد.

9. ترئونین: (2/7)

از اسید آمینه های ضروری بدن است که به حفظ تعادل مناسب پروتئین ها در بدن کمک می کند. ترئونین همچنین در سیستم قلبی، عروقی، کبد و عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش دارد.ترئونین برای ایجاد گلاسین و سرین) ۲ اسید آمینه که برای تولید الاستین و کلاژن بافت ماهیچه ای مورد نیاز است( کاربرد دارد. همچنین به ساخت استخوان های قوی و مینای دندان کمک می کند و ممکن است سرعت بهبود زخم و بهبودی از آسیب را تسریع نماید. ترئونین در ترکیب با اسید آمینه اسید آسپارتیک و متیونین با هضم چربی و اسید های چرب به سوزاندن چربی کمک می کند.

10. لوسین: (2/6)

اجزاء اصلی ساختار پروتئین را تشکیل می دهند که گاهی از آن ها به عنوان عوامل رشد عضلات نیز یاد میشود .بدن قادر به ساخت این اسید آمینه نیست و باید از غذا جذب شود. یکی از ۳ اسید آمینه شاخه دار است و بسیار آبگریز است.

11. فنیل آلانین: (2/3)

یک اسید آمینه ضروری است که باید آن را از غذا به دست آوریم. زیرا بدن قادر به ساخت آن نیست. در افراد سالم فنیل آلانین تبدیل به تیروزین می شود.در درمان درد، افسردگی ،Ms، پارکینکسون، روماتیسم مفصلی،آرتروز و حتی سرطان مفید است.

12. والین (2/0)

این اسید آمینه نیز جزء دسته اسید آمینه های شاخه ای تعلق دارد. به دلیل ساختمان شیمیایی ویژه ای که این دسته دارند به آن ها شاخه ای اطلاق می شود. در کبد متابولیزه نمی شود و عضلات نیز به راحتی می توانند از آن برای تأمین نیاز خود به انرژی استفاده کنند. همچنین در بهبود کارکرد مغز و سیستم عصبی انسان نیز تاثیر مهمی دارد.

13. ایزولوسیون: (1/5)

بهترین راه حل برای افزایش استقامت و کمک به بهبود و ترمیم بافت های عضلانی می باشد. آمینو اسید ایزو لوسین برای ورزشکاران بسیار مهم و با اهمیت است زیرا وظیفه اصلی آن در بدن افزایش انرژی و کمک به بدن جهت ریکاوری مجدد بعد از فعالیت شدید ورزشی می باشد. همچنین در تولید انرژی در بافت ماهیچه ای شکسته شده و کمک به تنظیم قند خون نقش دارد .

14.هیدروکسی لیزین: (1/5)

 نوعی اسید آمینه با فرمول مولکولی C6H14N2O3 است . هیدروکسی لیزین عمومأ به عنوان جزء سازنده کلاژن مشهور است.هیدروکسی لیزین از طریق اکسیداسیون لیزین به وسیله آنزیم لیزیل هیدروکسیلاز ساخته می شود. شایع ترین فرم آن ، ایزومر فضایی 5R است که در کلاژن یافت می شود.

15. هیستیدین: (1/5)

 به منظور توسعه و حفظ بافت های سالم در تمام بدن به ویژه غلاف میِِلین که پوشش سلول های عصبی و اطمینان از انتقال پیام از مغز به قسمت های مختلف بدن را بر عهده دارد مورد استفاده قرار می گیرد . همچنین ممکن است برای درمان اختلالات روانی و همچنین انواع خاص از اختلالات جنسی مفید باشد.

16.متیونین: (0/8)

از اسید آمینه ضروری برای انسان که مقدار آن در ساختمان پروتئین نسبتا کم است. عامل مِِتیل که روی گوگرد قرار دارد نقش مهمی را در انتقال ریشه متیل در واکنش های بیوشیمیایی بر عهده دارد.

17.تیروزین: (0/4)

یکی از اسید آمینه های خاص، اساسی و سازنده پروتئین است. بدن تیروزین را با تغییر یک اسید آمینه دیگر به  نام فنیل آلانین تولید می کند.